1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић уручио је данас представницима 18 јавних установа са територије АП Војводине, уговоре у вредности од 57,5 милиона динара, намењених за реализацију пројеката штедљиве расвете.

Бесповратна средства на овом конкурсу у 2018. години добило је девет основних школа : у Темерину, Новом Бечеју, Ади, Беочину, Кули, Суботици, Каћу, Гложану и Силбашу, предшколска установа у Беочину, домови здравља у Беочину и Тителу, геронтолшки центар у Суботици и дом за старе у Молу. Право на ова средства су остварили и Пољопривредни факултет и Факултет за спорт и физичко васпитање, те Висока пословна школа струковних студија у Новом Саду, као и Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици.

Према речима Ненада Грбића, мера енергетске ефикасности, коју Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај спроводи сваке године, значајна је, пре свега, јер се растерећују буџети локалних самоуправа и јавних установа, па се преостала средства могу преусмерити за реализацију других, приоритетних активности.

„ Имајући у виду значај и уштеде у сфери енергетске ефикасности, ми смо повећали доделу средстава за ову намену, и уместо прошлогодишњих 55 милиона динара, у 2018. смо издвојили два и по милиона више. Трудићемо се да и убудуће овај програм више оснажимо“, нагласио је Грбић и додао да ће реализацијом данашњих уговора, остварена уштеда за електричну енергију износити око 7,5 милиона динара на годишњем нивоу. Како је нагласио, одређени ефекти оствариће се и у погледу смањења емисије штетних гасова за око 59 одсто.

Грбић је указао да у нашој покрајини свега три одсто јавних установа има лед расвету. Такође, на сваких сто јавних установа, тек три располаже аутоматским сyстемом управљања расветом. Зато, како је ресорни секретар навео, има још много простора за уштеду и истовремено увођење квалитетније расвете.

 

У оквиру отварања дводневне сајамске манифестације VII Међународни дани енергетике и инвестиција (МДЕИ) у Новом Саду, потписан је Протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарсто и саобраћај и Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Војводине из Новог Сада. Протокол су потписали покрајински секретар Ненад Грбић и председник Синдиката Јосип Модић.

Овим документом се значајно утиче на промовисање значаја покретања грађевинске индрустрије у АП Војводини како би се подстакло отварање нових радних места у грађевинарству и повећање потрошње грађевинског материјала произведеног у домаћим компанијама.

Првог дана ове пословне манифестације, покрајински секретар Грбић отворио је свечану пленарну конференцију о правцима развоја енергетике – одрживост и конкурентност земље и региона, као и конференцију посвећену ветропарковима под називом ,,Зелени мегавати Србије“.

Међународни дани енергетике и инвестиција, који сваке године окупљају више од 2.000 експерата из преко 10 земаља света, учесницима омогућавају представљање пројеката, проналажење и умрежавање са партнерима из ове и сродних области, који би у многоме могли допринети њиховој реализацији. Водеће тематске области ове године су енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије, грађевинарства и заштите животне средине.

Седми Међународни дани енергетике и инвестиција, који представљају највећи форум за иностране и домаће пројекте у области енергетике, једини те врсте у АП Војводини, отворени су данас у просторијама Конгресног центра Новосадског сајма.

Манифестација у организацији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарсто и саобраћаја, Централно-европског форума за развој ЦЕДЕФ и Новосадског сајма, омогућава учесницима представљање пројеката и проналажење адекватних финансијских и стручних партнера за њихову реализацију, стимулише већа улагања у сектор, јача конкурентност локалних средина и подстиче локални развој широм региона.

„Кључна тема овогодишњег форума биће енергетска ефикасност са својим моделима финасирања, а поред тога бавићемо се значајем ветропракова, имајући пре свега у виду снагу и перспективу ветропаркова Војводине, с обзиром на то да ће преко 90 одсто свих ветропаркова у Србији наћи своју локацију у Војводини,“ поручио је покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић.

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић, истакао је да су енергетика и инвестиције нераскидива спрега, која је у овом тренутку у Србији потпуно усаглашена.

„Узимајући у обзир све оно кроз шта је наше друштво прошло у протеклих неколико деценија, Србија данас мора крупним кораком да уђе у велики инвестициони циклус који се огледа управо у енергетици“, поручио је Антић, подсетивши да је у овом тренутку више од три милијарде евра усмерено ка иневстицијама у енергетици,што предстваља највећи инвестициони циклус у коме се Србија налази у последње четири деценије.

Циљ Међународних дана енергетике и инвестиција је да подстакне пословне контакте и сарадњу свих актера у областима којима је скуп посвећен, да омогући упознавање потенцијалних инвеститора са инвестиционим пројектима и тако стимулише све веће инвестирање у енергетски сектор, индустријске паркове и изградњу пречистача отпадних вода, да представи напредне технологије и облике финансирања енергетскиих пројеката.

Током дводневног скупа на коме ће се представити 40 компанија - излагача, планирано је 25 конференција, радионица и других догађаја.

Свечаном отварању присуствовали су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, покрајински секретар за финансије, Смиљка Јовановић, министар за економске и трговинске послове у амбасади Грчке у Београду, Хараламбос Кунакалис, генерални директор ЈП „Србијагас“-а Душан Бајатовић, председница ЦЕДЕФ-а, Ана Бован, и други.

У четвртак, 1. марта, са почетком у 10.00 часова, у Конгресном центру Новосадског сајма, покрајински секретар за енергетику грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић, обратиће се поводом отварања 7. Међународних дана енергетике и инвестиција.

Међународни дани енергетике и инвестиција одржавају се 1. и 2. марта, у организацији Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Централно европског форума за развој (ЦЕДЕФ) и Новосадског сајма.

Dodatne informacije

  • Zavrsen konkurs Konkurs je završen

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, danas je u Skupštini AP Vojvodine održan stručni skup pod nazivom „Novi trendovi u građevinarstvu“.

Skup posvećen novim tehnologijama gradnje, savremenim materijalima i održivom građevinarstvu, otvorio je resorni sekretar Nenad Grbić, koji je istakao da je današnje okupljanje, pre svega motivisano potrebom za novim rešenjima u cilju unapređenja građevinarstva.

„Sekretarijat je želeo da na ovaj načinu doprinese i povezivanju italijanske kompanije „Metal.Ri“, koja je tehnologiju gradnje nosačima betonskih stubova zaštitila patentom u EU, sa našim projektantskim kućama i predstavnicima Fakulteta tehničkih nauka“, izneo je Grbić i naglasio da je za Pokrajinsku vladu značajno to što ova kompanija namerava da uloži u fabriku na teritoriji naše pokrajine, i samim tim otvori prostor i za nove dobavljače i nova radna mesta.

Grbić je istakao značaj ovakvih stručnih okupljanja, koja su po njemu najbolja mesta za razmenu znanja, kao i mogućnost za ostvarivanje saradnje u oblasti građevinarstva. On je naglasio da Sekretarijat želi da pruži podršku racionalnim rešenjima, čiji su benefiti smanjenje troškova, brža gradnja i ujedno podizanje nivoa bezbednosti građevinskih objekata.

Vito Rici, vlasnik kompanije „Metal.Ri“, koja je usavršila sistem kombinovane gradnje i proizvodnju betonskih greda, predstavio je učesnicima savetovanja tehnologiju ove gradnje koja je značajnije brža od klasične, a koju ova kompanija koristi u izgradnji zgrada, mostova, tržnih centara i drugih objekata. Rici je naveo da je najvažnije da se stručna lica u našoj zemlji upoznaju sa rešenjima u načinu gradnje ove italijanske kompanije i da ga prihvate. Sledeći krak bio bi otvaranje jedne ili dve fabrike koje bi služile na obostranu korist, kako državi i građanima Srbije tako i vlasnicima kompanije.

Učešeće na današnjem skupu uzeli su i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, koji su predstavili aktuelnu situaciju u našem građevinarstvu i održivoj gradnji.

Strana 1 od 34

Studije